A Magyar Hőszivattyús Szövetség (MAHŐSZ) elnöke, Ádám Béla elmondása alapján tavaly Magyarországon összesen körülbelül 1000 darab hőszivattyút értékesítettek. Ez az érték megfelel a 2008-as eladásoknak, ami nem rossz eredmény figyelembe véve azt, hogy a gazdasági válság hatására bizonyára csökkent a fizetőképes kereslet. A tavalyi év során csupán egy hónapon keresztül volt elérhető olyan lakossági pályázat, amellyel beruházási támogatást lehetett nyerni hőszivattyús rendszerekre - ez szintén kedvezőtlenül hatott a beruházási kedvre. 2010-ben várhatóan nagyobb mértékben nő majd a hőszivattyú-kapacitás, ami részben - a fűtési időszakban, hőszivattyús rendszer üzemeltetése esetén elérhető - "H"-tarifa bevezetésének köszönhető.

2020-ra - szakértők szerint - a jelenleg beépített hőszivattyú-teljesítmény  akár megtízszereződhet, és elérheti a 300-400 MW-ot. Ehhez azonban feltétlenül szükség lenne a lakossági támogatásokra, különösen az elkövetkező néhány évben, amíg kialakul a hőszivattyú-piac. Számos európai ország példája bizonyítja, hogy pár év magasabb arányú támogatás után (kb. 30%-os beruházási támogatás), a támogatások mértékének csökkentése mellett is folyamatos fellendülés várható a hőszivattyús rendszerek elterjedése terén.

Hazánkban jelenleg az európai viszonylatban alacsony gáz-ár nem kedvez a megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák elterjedésének. A gázár várható növekedése esetén azonban jelentősen lecsökkenne a megújulós beruházások megtérülési ideje. A hőszivattyú-piac fellendülése várható 2011-től az Új Széchenyi Terv életbelépésének köszönhetően. A hatékonyabb pályázati támogatási rendszer minden bizonnyal megnyitja majd az utat a megújulós technológiák elterjedése előtt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innowatt.blog.hu/api/trackback/id/tr642467608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása