A stockholmi Hammarbyverket a világ legnagyobb szennyvizet hőforrásként hasznosító hőszivattyús rendszere.  A rendszer hét hőszivattyúból (összesen 225 MW teljesítmény), 2 biológiai olajat hasznosító hőerőműből és két elektromos kazánból áll. A hőszivattyúk elegendő energiát termelnek 31.000 háromszobás lakás fűtésére egy átlagosan fogcsikorgató svéd tél folyamán. A Henriksdal’s szennyvíztisztító-telep megtisztított szennyvizét elvezetik Hammarbyverket hőszivattyúihoz, majd a megtermelt hőenergiát bevezetik Hammarby Sjöstad városrész távfűtési rendszerébe. A procedúra melléktermékeként rendelkezésre álló hideg víz Fortum körzet távhűtési rendszerébe kerül. A rendszer – a komplexitás jegyében – a víz helyzeti energiáját turbinák segítségével elektromos energia előállításához hasznosítja.

Az említett városrész egy komplex városmegújítási projekt keretében egy lepusztult kikötőből és ipari régióból modern, környezetvédelmi szempontból példaértékű területté formálódott. A tóparti városrész önálló környezetvédelmi programja kiterjed az energiaellátás, víz- és hulladékgazdálkodás témakörére. Nem csoda, hogy 2010-ben Stockholm nyerte el a megtisztelő "Európa Zöld Fővárosa" címet.

A bejegyzés trackback címe:

https://innowatt.blog.hu/api/trackback/id/tr852680470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása