Igazán zöld karácsonyfa

 2010.12.13. 16:43

Gyanítom mindannyian a kellemes karácsonyi élmények közé soroljuk a karácsonyfa díszítését, a fenyő jellegzetes illatát – de vajon belegondolunk-e, hogy ennek a tradicionális karácsonyi kelléknek mekkora ára van?

Sokakban felvetődik a műfenyő, mint alternatíva, de annak előállítása sokkal jobban károsítja a környezetet, mintha hagyományos fenyőt vásárolnánk. Ráadásul hiába használjuk éveken át, előbb-utóbb mindenképp a szemetesben végzi, ezért a legkevésbé sem tekinthető környezetbarátnak a műanyag karácsonyfa!

Ha igazán környezettudatosak és kreatívak vagyunk, akkor kitalálhatunk valamilyen alternatív karácsonyfát. Ez nem csupán kiváló lehetőség arra, hogy szárnyalni engedjük fantáziánkat, de remek program is egy adventi délutánra.

Amennyiben ragaszkodunk a hagyományokhoz és mindenképp fenyőfát szeretnénk díszíteni, akkor válasszunk élő fenyőt. Ha nagy kertünk van, akkor az ünnepek után kiültethetjük a fát. De ha erre nincs lehetőségünk, az sem gátolja meg, hogy környezettudatosan oldjuk meg idén a karácsonyfa-kérdést! Számos üzlet kínál ugyanis visszaváltható fenyő-akciót.

A fenyők a karácsonyi igénybevételt – több héten át szobahőmérsékleten, díszek alatt roskadozva álldogálni – gyakran nem élik túl, ezért sokan megkérdőjelezik a visszaváltható fenyős-rendszert is. Mindenesetre ha Karácsonyig hűvös helyen tároljuk, és az ünnepek alatt a lakás aránylag hűvösebb pontján állítjuk fel a fát (semmi esetre sem a fűtőtest vagy kályha mellé), akkor ezeket a problémákat valamelyest kiküszöbölhetjük.

Ha az IKEA budaörsi áruházában december 2-23. közt 4990 forintért vásárolunk fenyőfát, és azt január 7-28. közt visszavisszük a blokkal együtt, akkor 4000 forint értékű IKEA vásárlási utalványt kapunk. Minden megvásárolt fenyőfa helyett a WWF magyarországi szervezetével együttműködve egy új fát ültetnek – a vásárlók lelkiismeretének és a cég zöld imagenek megóvása érdekében..:)

Az Oázis Kertészetben vásárolt cserepes fenyőfák árának felét levásárolhatjuk, amennyiben az ünnepek után visszavisszük a fát. A kertészetben mindenféle ízlésre és pénztárcára szabva, széles méretbeli- és árbeli skálán találhatunk fákat.

Nincs más hátra, már csak meg kell győzni családtagjainkat, hogy idén végre igazán "zöld" karácsonyfánk legyen! :) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innowatt.blog.hu/api/trackback/id/tr452513433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csubakko 2010.12.14. 19:02:32

Óriási ötlet a Zöld-Karácsony!jók a tippek, főleg azoknak, akik nem tudnak lemondani a karácsonyfáról!
Nálunk már második éve nem lesz fa, de kárpótolt minket a sütemény és a gyertyaillat...:)
süti beállítások módosítása