A blog olvasói bizonyára tisztában vannak vele, hogy milyen kényelmesen és gazdaságosan oldható meg egy épület hőellátása hőszivattyús berendezés segítségével. Azt viszont talán csak kevesen tudják, hogy a hőszivattyús rendszerek felhasználási lehetőségeit nem meríti ki a jól ismert fűtés-hűtés és használati melegvíz-előállítás. A világ különböző pontjain számtalan izgalmas, innovatív hőszivattyús rendszer termel környezetbarát energiát. A következő hetek blogbejegyzéseiben ilyen rendszerekkel ismerkedhetnek meg a blog olvasói.

Elsőként egy német vasútállomás különleges fűtőrendszerét mutatjuk be. A bajorországi Farchant település pályaudvarán a síneket és váltókat december óta talajvizes hőszivattyúk segítségével fűtik. A rendkívül korszerű rendszer átadásán a bajor gazdasági miniszter, Georg Fahrenschon is tiszteletét tette.  

A hőszivattyú a kiszivattyúzott 9 fokos hőmérsékletű talajvíz hőjét hasznosítja hőforrásként, a megtermelt hőt pedig a sínek mellett elhelyezett hőcserélő-vezeték adja le. A rendszer a német Triple S-GmbH munkásságát dicséri. Ez a megoldás nem csupán tiszta és környezetbarát, de felettébb gazdaságos is, hiszen a talajvíz viszonylag állandó hőmérsékletével ideális hőforrásként szolgál az egész év folyamán. A rendszer tervezői igazán zord időben, mínusz 25 fokos külső hőmérsékleten is tesztelték a berendezést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innowatt.blog.hu/api/trackback/id/tr142615677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása