Szén-dioxid semleges opera

 2010.12.10. 12:05

A világhírű milánói Scala operaház december 7-i idénynyitó előadását, Richard Wagner Walkűr című darabját — a hagyományoknak megfelelően — a város utcáin is figyelemmel követhették az érdeklődők. Forradalmi újítást jelent azonban, hogy a Galleria Vittorio Emmanuele II. passzázson elhelyezett óriáskivetítő napelemmel táplált akkumulátorról üzemelt, amihez a technikai feltételeket az olasz Edison cég teremtette meg. A milánói Scala élen jár az energetikával kapcsolatos újítások területén: 1883-ban ebben az operaházban használtak először elektromos megvilágítást, amiről szintén az Edison gondoskodott.

A világ első zéró emissziós operabemutatójának szén-dioxid mérlegébe a szervezők beleszámították a próbák és az előadás energiafelhasználásához kapcsolódó emissziót, továbbá a bemutatóra autóval érkező vendégek járműveinek szén-dioxid kibocsátását is. A 80 tonnányi szén-dioxid kibocsátás ellensúlyozásának érdekében feketefenyőket ültetnek a szicíliai Mistrettában, az Edison vállalat szélerőműparkjában.

A bejegyzés trackback címe:

https://innowatt.blog.hu/api/trackback/id/tr362506342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása