Ess eső, ess!

 2010.10.06. 10:52

A nagy mennyiségű csapadék nem megfelelő kezelés esetén rengeteg problémát okozhat (lásd ajkai timföldgyár vörösiszap tározójának katasztrófája), helyesen kezelve azonban hasznunkra fordíthatjuk az esőzést. Ha esővíz-hasznosító rendszert telepítünk háztartásunkba, örülni fogunk a borongós, esős napoknak a vízmegtakarítás miatt!

Az csapadékvizet gyűjthetjük az eresz alatt elhelyezett felszíni esővízgyűjtő tartályban, vagy a talajszint alá süllyesztett, speciálisan víztárolásra gyártott tartályban. Egy átlagos esővíz-hasznosító rendszer egy szűrőből, egy gyűjtőtartályból és egy szivattyúból áll. A tetőről lefutó esővízből a szűrőn fennakad a szennyeződés, majd a csapadék a tartályba jut. A tartályból a vizet a víz alatti szivattyú nyomja a csővezetékeken keresztül a felhasználás helyére.

Az összegyűjtött esővíz használható WC-öblítésre, mosásra, takarításra vagy a kert öntözésére. Ezekre a célokra a háztartások nagy részében teljesen feleslegesen tiszta ivóvizet használunk, noha kézenfekvő lenne a viszonylag könnyen tisztítható, szűrhető csapadékvíz felhasználása.

Ha az egyre emelkedő vízdíjakból indulunk ki, egy teljes csapadékvíz-hasznosító berendezés beépítése 5-8 év alatt megtérül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innowatt.blog.hu/api/trackback/id/tr82350262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása