A Paris-Habitat szervezet képviselője bejelentette, hogy a szeretnének kiépíteni egy olyan hőcserélős fűtési rendszert, amely a párizsi Rambuteau metrómegálló hőjének hasznosításával egy 17 lakásos háztömb fűtését látja el. A metrómegálló aluljárója ideális hőforrás az egész évben 14-20C között mozgó hőmérséklete révén, ezt vétek lenne kihasználtlanul hagyni - nyilatkozta a projekt vezetője, Francois Wachnick.

Ugyan más technológián alapszik, de szintén a közlekedési ágazathoz kapcsolódó, geotermikus energiát hasznosító rendszer üzemel Bécsben 2004. február óta. A Tunnelthermie projekt keretében, a Lainzer Tunnel falában elhelyezett 59 - abszorber vezetékként kiképzett - "energiacölöp" segítségével hasznosítja a földhőt a Sportmittelschule Hadersdorf iskola hőszivattyús fűtési rendszere. Az iskola hőközpontjában három Weider hőszivattyú termel átlagosan évi 200MWh energiát, így lehetővé teszi éves szinten kb. 30.000 m3 földgáz és 10.000 Euro megtakarítását. Az üzembehelyezés óta évi 30 tonnával csökkent az iskola fűtési rendszere által kibocsátott CO2 mennyisége.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innowatt.blog.hu/api/trackback/id/tr212370654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása