Hamarosan megkezdődhet a világ legnagyobb naperőművének kivitelezése a dél-kaliforniai Riverside megyében, miután a szövetségi engedélyeztetési eljárás utolsó elemét az ún. Record of Decision-t is beszerezte a kivitelezésért felelős vállalat, a német Solar Millenium AG és Ferrostaal AG által alapított, Solar Trust of America. A hatalmas naperőmű telepítési munkálatai várhatóan év végén kezdődnek, ami azért bír különösen nagy jelentőséggel, mert így a több mint 6 milliárd dolláros beruházásra 30%-os állami támogatást kap a vállalat.

Az 1000 MW névleges teljesítményű rendszer 4 darab 250 MW-os erőmű-telepből fog állni. Az első telep várhatóan 2013-ban kezdi meg az energiatermelést. Az erőmű által megtermelt áram elegendő lesz évi 300.000 háztartás villamosenergia-igényének ellátására.

Az erőmű a napteknő (vagy más néven napvályú) technológiát alkalmazza. A parabolikus, teknő alakú tükrök a Nap sugárzását a tükrök fókuszában található csővezetékbe gyűjtik. A csővezetékben hőátadó folyadék kering, amely felveszi a hőt, majd hőcserélőben áramoltatva vízgőzt fejleszt turbinák meghajtásához. 

Az amerikai kormány szerint a Blythe-projekt remek példát mutat a megújuló energiaforrások munkahelyteremtő hatására, hiszen a neprőmű telepítése több mint 1000 munkahelyet teremt majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://innowatt.blog.hu/api/trackback/id/tr892404590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása