Az Országgyűlés elfogadta a "Megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról" szóló törvényjavaslatot. Az új törvény értelmében az üzemanyag-forgalmazóknak december 5-től kötelező 6 százaléknyi bioüzemanyagot értékesíteniük. Amennyiben nem tesznek eleget a támasztott követelménynek, úgy januártól már büntetés vár rájuk, a pénzbírság értékét az adott hónapban hiányzó bioüzemanyag energiamennyisége alapján szabják ki (35 Ft/MJ). Az üzemanyag-forgalmazók a teljesítésről minden év március 31-ig kötelesek adatot szolgáltatni a vámhatóságnak.

A bioüzemanyag-törvény fontos lépés lehet abban, hogy eleget tegyünk az EU-s előírásoknak. Az Európai Unió 2009/28/EK irányelve értelmében 2020-ra minden tagállamban egységesen 10%-os megújuló energia-részarányt kell elérni a közlekedési ágazatban.

Hazánkban leginkább az E85-ös bioüzemanyag használata terjedt el. A 85% bioetanol, 15% benzin tartalmú üzemanyag-keverék 2007 óta kapható kereskedelmi forgalomban, jelenleg több mint 300 üzemanyagtöltő állomáson vásárolhatjuk meg ezt a környezetbarát üzemanyagot.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innowatt.blog.hu/api/trackback/id/tr842419558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása