Újhullám

 2010.10.27. 10:22

A Föld felületének több mint 70%-át óceánok borítják; nem csoda, hogy egyre több kutató foglalkozik a tengeri áramlatokat kihasználó energiatermelési lehetőségek feltérképezésével. Az European Energy Association becslése szerint az óceánok energiájának felhasználásában évi 20.000-90.000 TWh elméleti potenciál rejlik, ez az érték meghaladja a világ jelenlegi energiaigényét. Az IHS Emerging Energy Research kutatócsoportjának előrejelzése szerint az elkövetkező években hatalmas áttörés várható az óceánok hullám- és árapály-energiájának hasznosítása terén. A bíztató jóslatok azonban csak komoly kutatómunka árán, a technológia tökéletesítésével válhatnak valóra. A technológia eddig meglehetősen lassan terjedt a többi megújuló energiaforrást hasznosító megoldáshoz képest, az eddigi kísérletek vegyes sikerekkel jártak. Az EER jelentése szerint 2010-2011-ben több mint 45 prototípus tesztelésére kerül sor, az első víz alatti turbina-parkok megjelenésére 2015 környékén számíthatunk. Egyre több - a vízenergia-iparban nagy tapasztalattal rendelkező - cég fordul a hullám- és árapály-energia irányába, a kutatásban Nagy-Britannia és Portugália jár az élen.

A hullám- és árapály-energia legnagyobb előnye, hogy kiszámítható, ellenben számos megújuló energiaforrással. Mivel a tengervíz jóval sűrűbb, mint a levegő, a tengeri áramlatokban rejlő energia nagyságrendekkel meghaladja a hasonló sebességű légáramlatok hasznosításával nyerhető energia mennyiségét, ezért a vízmozgás kinetikus energiájának hasznosításhoz a szélturbináknál kisebb méretű berendezés is elegendő.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://innowatt.blog.hu/api/trackback/id/tr832402421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása